A „smart casual” viselet sok férfi számára feladja a leckét, hiszen a magyar urak ruhatárából gyakran teljesen hiányoznak a laza eleganciát képviselő darabok. Most ezt a témát fogom részletesen körbejárni, és adok pár tippet, hogyan lehet változatosan, mégis elegánsan öltözködni férfiként is.

Ha igazán sarkosan akarnék fogalmazni, azt mondanám, hogy az üzleti szférában dolgozó urak esetében az öltönyön kívül nem létezik más viselet. Különösen igaz ez a 35-40 feletti korosztályra, akik már idősnek érzik magukat a H&M és Zara márkákhoz, ezért a hagyományos „business look”-on kívül nem mernek – vagy nem akarnak – mást viselni. Ők jellemzően a casual Friday-ról sem vesznek inkább tudomást, hétvégén pedig a szokásos outfit az oldalzsebes nadrág bő pólóval és crocs papuccsal. Holott a laza elegancia a lehetőségek egész tárházát jelenti, és ehhez valójában csak néhány egyszerű alapszabályt kell megjegyezni.

Forrás: michaelandrews.com

 

Egy biztos kombináció

A laza eleganciát leginkább a chino nadrág testesíti meg, ami egy pamut vagy vászon anyagból készült, klasszikus vonalvezetésű darab. Van tartása, de nem gyapjú, mint az öltönynadrág, ezért lazább hatást kelt és remekül kombinálható egy bővebb, kicsit játékosabb mintás inggel, (*megj.: a „legombolós” gallérú inget soha ne viseld nyakkendővel!) vagy akár egy kötött garbóval. A színek tekintetében a navy kék és a barna árnyalatok bátran viselhetők akár egymás komplementereiként is, illetve ma már egyre többször látom felbukkanni a szürkét, ami szintén jó alternatíva.

Ami a lábbelit illeti: ez a szett az öltönycipőnél lazább fazont kíván, ami akár anyagában, akár stílusában lehet valamivel könnyedebb. A deck cipő például tökéletes ehhez a viselethez (titokzoknival), de akár egy klasszikus, minimalista vonalvezetésű teniszcipő is megállja a helyét, vagy egy magasabb szárú cipő, a Converse és az Adidas Allstar cipők azonban már túl lazák ehhez az öltözékhez. Amire fontos még odafigyelned, hogy a cipőd és az öved legyen összhangban, így válik ugyanis egységessé a megjelenésed!

Forrás: fashionbeans.com

 

Akinek inge…

Munkahelyi „smart causal” esetén, ha ingről van szó,  mindig hosszú ujjú ingre gondolunk, a rövid ujjú ing ugyanis kizárólag nyaraláskor, hawaii mintával elfogadott! 😊 Ha lazán elegáns megjelenésre vágysz a feltűrés nagyon jó megoldás: az interneten már sokféle technikát találsz, ezekből érdemes inspirálódni. Egy bevált módszer: ha a sokszoros felgörgetés helyett először egy nagyobbat, majd rá egy kisebbet hajtasz – igazán jól mutat, és se lecsúszni, se szorítani nem fog.

A nagyon laza ingeket nem feltétlenül szükséges betűrni a nadrágba, de érdemes tisztában lenned a testarányaiddal, hogy valóban úgy viseld a ruháidat, ahogy azok a legjobban állnak neked. A kitűrt ing minden esetben meghosszabbítja a felsőtestet, és megrövidíti a lábakat, tehát összenyom. Ráadásul a pocakot sem fedi el, ahogy azt sokan gondolják – erre a problémára a jól betűrt, kellemes esésű ing lehet a megoldás.

Ha nem kell minden nap inget viselned, vagy olykor jól jönne egy alternatíva, a galléros vagy más néven piké pólók is jó szolgálatot tesznek. Ez a sportból származó darab, akárcsak a letisztult teniszcipő, abszolút megfelel a laza elegancia követelményeinek, azonban kizárólag jó minőségű kasmír vagy gyapjú pulóverrel viselve! Igen, joggal asszociálsz a régimódi teniszjátékosokra, de egy chino nadrággal hidd el, tökéletes lesz az összkép!

Forrás: theunstitchd.com; theman.today; mattgstyle.com

 

Jeans day

A farmernadrág szintén lehet a smart casual ruhatár része, de csak bizonyos kereteken belül. A farmer ugyanis eredetileg munkásruhaként funkcionált, és azon kevés ruhadarabunk egyike, amely alsóbb osztályokból került egyre feljebb – ebből adódóan viszont alapvetően nem számított elegánsnak. Napjainkra mégis bekerült a lazán elegáns viseletbe, de kizárólag a klasszikus szabású, nem koptatott, sötét, leginkább indigókék színű verziója. A magyarázat pedig egészen egyszerű: a kopott, szakadt farmer a szegényebb rétegek, fizikai munkát végzők öltözéke volt, míg az új darabokat a magasabb keresetű osztályokba tartozó fehérgallérosok viselték, azaz kvázi státuszszimbólumként vonult be a divatba ez a megunhatatlan nadrágtípus.

A bátrabbak kísérletezhetnek farmeringgel is, sőt, a farmernadrág – farmering páros is igazán laza, stílusos kombináció, ha tudod viselni.

Ma már léteznek olyan anyagok casual vonalon is, amelyek nagyon jól imitálják a farmeranyagot, mind színében, mind textúrájában, viszont pamut hatásúak és lágyabb az esésük, összhatásuk pedig modernebb a hagyományos farmeranyaghoz képest. Ha a farmerkéket vagy csak alul, vagy csak felül hordod, a szürke árnyalatokkal mutat a legjobban.

Forrás: angeljackets.com; fashionablymale.net; www.thefashionisto.com

 

A jolly joker

A végére hagytam a laza elegancia koronázatlan királyát, amely egyetlen férfi gardróbjából sem hiányozhat: a sportzakót! A sportzakó anyaga lazább, mint a hagyományos öltönyzakó, mert általában valamilyen pamutkeverékből, vagy tiszta pamutból készül, és jellemzője a könyökfolt. Neutrális színben, kékben, szürkéskékben, de akár még szürkében is fel tud dobni bármit, a megerősített vállvonal ráadásul férfiasabbá is teszi a kinézetet.  Inggel vagy egy egyszerű pamutpólóval viselve is stílusos és izgalmas megjelenést ad (piké pólóval viselni tilos!).

 

A részletek

Az elegáns összeállítások legfőbb kiegészítője az óra. Érdemes megtalálni a stílusodhoz illőt, ami lehet klasszikus, sportos vagy modern is. Egy jól megválasztott óra sokat elárul a viselőjéről, legyen az egy igazán drága darab, vagy épp egy számodra fontos sportmárka, de fém szíjjal akár az Apple Watch is beleilleszthető a business look-ba. A karkötők, főleg halmozva, kerülendők, ahogy a túlméretezett vagy olcsó hatású gyűrűk is, a fülbevalóról nem is beszélve…

Forrás: hespokestyle.com

 

Maradt benned kérdés? Szükséged lenne további segítségre? Vedd fel velem a kapcsolatot, és együtt megtaláljuk a számodra legmegfelelőbb öltözéket! Itt tudsz időpontot kérni.