Mi fér bele? Mi az, ami kerülendő? Mi dobja fel? Mi számít túlzásnak az irodában? Ezekre a gyakori kérdésekre gyűjtöttem össze a válaszokat.

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, és ez abszolút igaz az irodai öltözködésre is. Iparág, cégméret, cégkultúra és munkakör függő, hogy van e valamilyen előírt viselet (dresscode), vagy megengedett az egészen laza megjelenés a munkahelyen. Ha a munkahelyed szigorúan üzleti megjelenést vár el (business look), akkor igencsak meg van kötve a kezed, de a 80/20-as szabály, amire később visszatérek, segíthet feldobni az outfit-ed. Ha pedig teljes a szabadságod, megmutatom, mire érdemes odafigyelned, hogy stílusos legyél a hétköznapokon.

 

Kezdjük az alapokkal

Pozíciófüggő, hogy milyen mértékben kell elegánsnak lennie a munkahelyi viseletnek, a visszafogottság azonban az irodai szettek leglényegesebb ismérve – ennek tudatában pedig néhány alapszabály akkor is betartandó, ha semmilyen előírás nem szab határt az öltözködésnek.

Ami a szoknya hosszát illeti, az legfeljebb 8 centiméterrel érhet térd fölé. Ha sliccelt darabról van szó, a szoknya hossza a sliccelés végéig számítandó – vagyis hiába viselsz szinte földig érő szoknyát, ha az combközépig nyitott, akkor rövidnek minősül. A felsőrészek esetén nem kell teljesen takarnod a válladat, de a vállpántoknak legalább 5 centi szélesnek kell lenniük, a spagettipánt pedig tiltólistás! A dekoltázsnál legfeljebb 10 centimétert engedj láttatni, ennél több „látnivaló” már nem való irodába. Ezek általános szabályok, ahogy az is, hogy kerüld a túl átlátszó darabokat! Ha mégis ragaszkodsz a sokat sejtető muszlin blúzhoz, mindenképp viselj alatta egy színben hozzá passzoló topot! A csillogó, feltűnő anyagok sem irodába valók, viszont a mattabb, pamut vagy vászon anyagokkal vagy gyapjúszövettel nem lőhetsz mellé.

Forrás: extrapetite.com; society19.com; www.haute-edition.com; chicpursuit.com

 

Az ing mizéria      

Az ingek és blúzok a munkahelyi ruhatár alapdarabjai, viszont a hozzám forduló hölgyek általános problémája, hogy nem találnak magunknak megfelelő méretűt: amelyik mellben megfelelő, az nem követi a sziluettet, amelyik pedig tökéletesen szűkített, az jellemzően mellben is szűk – ez a konfekció sajátossága, mivel azt jellemzően nem a nálunk többségben lévő körte vagy homokóra alkatra készítik.

Az egyik lehetséges megoldás, ha egy színben illeszkedő toppal viseled és egy-két felső gombot kigombolsz. Amennyiben nem akarsz ilyen kompromisszumot kötni, és egy tényleg tökéletesen testre szabott ingre vágysz, vegyél egy hátban és mellben passzoló darabot valamelyik fast fashion üzletben – olyat érdemes választatod, amelynek az elején vagy a hátulján van plusz betoldás vagy szűkítő ránc –, és vidd el egy varrónőhöz, aki a derekadra igazítja azt. Így gyakorlatilag pár ezer forintból lehet egy olyan inged, ami tökéletesen illik rád. Persze, ha ennél jóval többet rá tudsz szánni, néhány olasz márka, mint például a Nara Camicie már itthon is elérhető, és gyönyörűen szabott ingeket kínál.

Forrás: Pinterest

 

A változatosság gyönyörködtet

Nagyon sokféle stílusban és összeállításban gondolkodhatsz, ha a hétköznapi megjelenésről van szó, viszont mindenképp fontos tisztában lenned a saját testalkatoddal, hogy ahhoz illő darabokat viselj.

A testre szabott ruha örök dilemma, nem véletlenül. Ha valaki igazán nőies adottságokkal egy, a test vonalát maximálisan követő ruhát visel, az sokkal kihívóbb, mintha ugyanazt a fazont egy kevésbé nőies kolléganő választaná, akinek nem olyan hangsúlyos például a derék-csípő vonala. Vannak munkahelyek, ahol ez egyáltalán nem jelent problémát, bizonyos cégeknél viszont kevésbé elfogadott, sőt olyan munkahely is van, ami határozottan elítéli ezt a megjelenést.

Forrás: blogdamaricalegari.com.br; lovelyskirts.tumblr.com

Az elmúlt években jópár munkahely lazított az öltözködés szabályain, így például farmert sok helyen egyáltalán nem csak pénteken lehet hordani (kivéve, ha bankszektorban dolgozol). Klasszikusnak a koptatás nélküli, sötét színű, viszonylag egyenes szárú darabok számítanak, de fiatalosabb cégek ennél megengedőbbek is lehetnek. Nadrágból az élére vasalt fazonok igazi jolly jokernek számítanak, lapos cipővel pont olyan jól mutatnak, mint egy magassarkúval, ahogy pólóval vagy elegáns blúzzal is megállják a helyüket.

Forrás: cupcakesandcashmere.com; hellofashionblog.com; kadence-theme.mystagingwebsite.com; mujerde10.com

Szoknyákból szinte bármit választhatsz, ami a hosszát tekintve megfelel a korábban elhangzottaknak. A ceruza vagy A vonalú fazon a legnépszerűbb irodai viselet, de ha extrémebb anyagokhoz nyúlsz, mindenképp maradj a klasszikus vonalvezetésnél, és kizárólag klasszikus textúrával párosítsd!

Ami a felsőrészt illeti, az irodai viselet sztárja megkérdőjelezhetetlenül a blézer, ami egy egyszerű pamutpólót is remekül feldob, de jól kombinálható pólóblúzokkal is. A kardigánt, bár sok szekrényben megtalálható, mégsem olyan könnyű jól viselni, ugyanis bölcsészlányos összhatást kelthet. Ha nehezebben találsz az arányaidhoz illő, jó szabású, jó anyagú nadrágokat, inkább kerüld ezeket a kötött felsőrészeket, ha viszont kimondottan szereted az extrább, csinosabb szoknyákat vagy nadrágokat, azokhoz bátran párosíthatod. A blézer szabású kardigán is jó megoldás, amennyiben strukturáltabb vállvarrással rendelkezik, hiszen így egészen másképp mutat, ami igaz a hosszított fazonú, megkötős vagy kimonó jellegű darabokra is.

Forrás: laurasedit.com/

 

A pont az i-n

Ahogy az alsó- és felsőrészek tekintetében széles a mozgástér, úgy elmondható ez a cipőkre is. A klasszikus üzleti stílusba a 8 centis magassarkú cipők tartoznak, az ennél magasabbak már kissé hivalkodók – bár sokan nem tudják másban elképzelni magukat. Ha Te is szeretsz a magasban suhanni, az egyensúlyra mindenképp figyelj: minél magasabb a cipősarkad, annál fontosabbak a megfelelő hosszok és kivágások! Azaz se túl rövid szoknyával, se túl mély dekoltázzsal ne viseld! A kecses balerinákkal természetesen soha nem nyúlhatsz mellé, de a loafer-ek is beleférhetnek az irodai megjelenésbe, sőt egy lazább napon talán még egy converse is.

Forrás: herfashionedlife.com

Ami a kiegészítőket illeti: szintén az egyensúly a kulcsszó! A családi örökséget ne az irodában villantsuk meg magunkon, figyeljünk a mértékletességre Ha a nagy és hangsúlyos kiegészítőket kedveled, abból legyen csak egy rajtad, a visszafogott szettek viszont jól mutatnak. Bánjunk kreatívan a kiegészítők adta lehetőségekkel, hiszen egy-egy jól megválasztott darabbal egy klasszikus szettbe is becsempészhetjük az egyéniségünket. Ha a munkahelyed előírja a dresscode-t, alkalmazd a 80/20-as szabályt, vagyis 80 százalékban tartsd be a szabályokat, 20 százalékban pedig vigyél bele valami egyedit. Lehet akár egy kicsit izgalmasabb színű, formájú vagy anyagú cipőd, hangsúlyosabb az órád, mintás/masnis a zoknid, vagy esetleg anyagában apró-pöttyös a harisnyád, ami vékonyabb és vastagabb lábon egyaránt nagyon csinos.

 

Bizonytalan vagy aktuális ruhatáraddal kapcsolatban? Személyre szabott stílustanácsokra lenne szükséged? Gyere hozzám tanácsadásra! Itt tudsz időpontot kérni.