A lassan hűvösebbe forduló, gyakran szeles, borongós, olykor esős napokon jön el a ballonok, a bomberek és a bőrdzsekik ideje. Róluk lesz szó a mai posztban.

Pár nappal ezelőtt még egészen távolinak tűnt, hogy egyszer csak beköszönt a ősz, de íme: „itt van az ősz, itt van újra”! A időjárás egyre változékonyabb, ezért az öltözködés is egyre nagyobb körültekintést, nem ritkán rétegezést is kíván. A vastagabb télikabátoknak ugyan még nincs itt az ideje, de végre előkerülhetnek a gardróbból az ősszel igen jó szolgálatot tevő átmeneti kabátok, vagy épp elkezdődhet a vadászat a tökéletes darabokért. Hogy hogyan válassz kabátot, és miért érdemes több különböző stílusba is beruháznod, arra igyekszem most válaszolni.

 

A kategória győztesei

Az, hogy pontosan mit takar az átmeneti kabát fogalma, nagyban függ attól, hogy milyen éghajlaton élünk (nem véletlen, hogy a spanyol márkák – Zara, Mango –  nem kínálnak széles választékban vastagabb kabátokat). Ami jellemzően átmeneti kabátnak számít, az a trench kabát (ballonkabát), a strukturáltabb, vastagabb kialakítású bőrkabát, és a bomberdzseki, de természetesen ettől eltérő, nehezebben kategorizálható darabokkal is találkozhatunk a boltok aktuális kínálatában.

Forrás: cutypaste.com

Habitus kérdése, ki mit részesít előnyben, de érdemes két eltérő stílusú kabátot tartani a gardróbban: jó kombináció például egy hosszabb, elegánsabb ballon, és egy rövidebb, vagányabb, bőr vagy műbőr dzseki. Míg az előbbi jóval kötöttebb és egyértelműen nőies szabású darab, addig a másik sokkal lazább és izgalmasabb megoldásokat tesz lehetővé.

 

A nagy klasszikus

A „trench coat”-ként, azaz ballon- vagy viharkabátként emlegetett változat az átmeneti kabátok abszolút listavezetője: általában nem bélelt, jó esetben strapabíró anyagból, vastagabb, speciális impregnált vászonból, esetleg bőrből vagy műbőrből készül. (Megjegyzés: mi is könnyedén impregnálhatjuk a cipőboltokból is ismert spray-vel, ha szükségét érezzük! 😊) Ez a kabát eredetileg katonai viselet volt, onnan került át idővel a női szekrényekbe. Ha szeretné megismerni a ballonkabát történetét, ebben az írásomban olvashatsz róla.

Szabását tekintve a ballonkabátot alapvetően a nőies vonalvezetés és a derékszűkítés jellemzi. Nekem van belőle oversize változatom is, ami szűk ruhák felet viselve harmonikus összképet mutat, de mivel petite alkat vagyok, kizárólag magas sarkú cipővel viselem (különben optikailag összenyomna).  Ezek a  hagyományos szabású darabok egyébként megállják a helyüket a sportos lábbelikkel is, de balerinával kevésbé, mivel az inkább cuki, csajos viselet, és éppen ezért ballonkabáttal furcsán mutat.

Forrás: cutypaste.com; stylemyday.nl

 

A megunhatatlan

A bőr és műbőr dzsekik népszerűsége évtizedek óta töretlen, és ma már számtalan fazon elérhető a boltokban. A motoros változat igazi alapdarabnak számít, de a visszafogottabb állógalléros fazon is nagyon jól kombinálható farmerrel, lazább nadrágokkal. Fontos! A hosszára mindig figyeljünk oda, mert ez tipikusan rövid állású kabát, de ha a kelleténél hosszabb, az torzít az összhatáson. Ha derékfázós vagy, akkor inkább vagy melegebb időben viseld, vagy ha hűvösebb van, akkor magas derekú nadrággal, és egy extra réteg aláöltözéssel.

Ami a színeket illeti, nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat, és próbálgassuk az élénk árnyalatokat is: a Mango outlet-ben igazán különlegeseket lehet kifogni, a talán sokak számára ismerős zöld és pink műbőr dzsekim is onnan származik.

Forrás: én 🙂

Egy jó tanács: ha van műbőr dzsekid, azt viseld is! Ne tartogasd a következő évekre, ugyanis ennek az anyagnak mindössze három-hat év az élettartama, vagyis ennyi idő után a szekrényben állva is foszlásnak indul!

 

Az adu

A bélelt vagy bélés nélküli változatokban elérhető bomberdzseki kétségtelenül praktikus és izgalmas darab: éppúgy viselhető sportos szettekhez, mint nőies összeállításokhoz. Aki szeret a kontrasztokkal játszani, annak érdemes kiaknázni az ebben az átmeneti kabátban rejlő lehetőségeket, odafigyelve a valóban stílusos párosításokra és az alkati adottságokra is. A bomberek általában katonai ihletésűek és színvilágúak, de a kínálatban azért fel-felbukkannak ettől eltérő minták, illetve árnyalatok is.

Forrás: cutypaste.com; society19.com

 

A bombabiztos megoldás

Univerzális megoldás sajnos  kabátok esetében sincs, hiszen ahány nő, annyiféle testalkat, stílus és igény létezik. Ahhoz azonban, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb darabot, ajánlott követnünk néhány szempontot, főleg ha a trench kabátról van szó.

A ballonkabát akkor áll igazán szépen, ha a derékvonala ténylegesen a derékra esik, a hosszát tekintve pedig legalább combközépig, de legfeljebb térdig ér. Magasabb hölgyek ennél hosszabb darabokat is bátran viselhetnek, de petite alkatoknál már jelenthet némi kockázatot a térd alá érő hossz, mert ez gyakran azzal jár, hogy a derékvonal is lejjebb tolódik. Persze ha találunk olyan midi fazont, amelynek a derékvonala tökéletesen a helyén van, azt nyugodtan bevállalhatjuk!

Egy apró trükk: ha a kabát fazonja megfelelő és csak az öv fut rossz helyen, varrjuk vagy varrassuk át az övbújtatókat, és máris perfekt lesz a végeredmény! 😊

Szín szempontjából egy szép navy kékkel garantáltan nem lövünk mellé. Választhatunk persze a bézsek és a szürkék közül is, azonban, ha ebbe az irányba nézelődünk, nem árt ismernünk azokat az árnyalatokat, amelyek igazán jól állnak.

Forras: creativefashionglee.com

Ha egy klasszikus átmeneti kabátban gondolkodunk, érdemes egy valóban jó minőségű, akár kicsit drágább darabba beruházni, mert az nagy valószínűséggel évekig fix pontja lesz a ruhatárunknak. Ne kössünk kompromisszumot, keressünk addig, amíg rá nem lelünk a hozzánk minden tekintetben passzolóra!

Szigorúan szakmai szemmel nézve a legjobb, a maximálisan színtípushoz illeszkedő kabátkollekció, ennek összeállítása azonban több éves tapasztalatot és kitartást kíván – viszont garantáltan megéri! Ha bizonytalan vagy, mi is állna igazán jól Neked, keress bátran! Itt tudsz időpontot kérni.