Sok kérdés érkezik Tőletek a kiegészítőkkel kapcsolatban, ezért összegyűjtöttem Nektek a legfontosabb tudnivalókat a témában!

Mielőtt belemennénk a részletekbe, érdemes tisztáznunk, hogy mit is nevezünk „kiegészítőnek”. Minden, ami védő-takaró funkcióval bír, azt tekintjük alapruházatnak, a kiegészítők pedig azok az elemek, amelyek öltözékünk egyediségét adják, vagyis általuk vihetünk változatosságot a megjelenésünkbe. Az ékszerek, övek, táskák, illetve cipők adta játékosság az, ami feldob egy outfit-et, de itt sem mindegy, hogy mit és hogyan viselünk! Íme néhány szempont, ami segíthet a választásban.

 

A kiegészítőm én vagyok!

Amit viselünk, az mindig üzenetet közvetít rólunk. Ha például egy elegánsabb összeállítást sportcipővel párosítunk, azzal azt fejezzük ki, hogy számunkra a kényelem mindenek felett áll. De egy egyszerű farmer-póló kombináció is különböző üzenetet közvetít aszerint, hogy aktuálisan mivel egészítjük ki: ha felveszünk egy statement nyakláncot hozzá és magassarkút, máris nőiesebb lesz az összkép, ha sportcipőt húzunk fel, akkor inkább sportos, vagány. Személyiségünk tehát gyakran nem az alapruházatunkban, hanem a hozzáadott extrákban – a kiegészítőkben –  mutatkozik meg.

Különösen igaz a fenti állítás, ha hétköznap valamilyen munkahelyi előírás szerint (dresscode) kell öltözködnünk. Azoknak, akik magasabb beosztásúak, vagy a pénzügyi szektorban dolgoznak és emiatt kötött elvárásoknak kell megfelelniük, a Pareto-elv követését szoktam javasolni: 80 százalékban kövesd az öltözködési szabályokat, és 20 százalékban pedig csempészd bele az egyéniséged! Ez férfiaknál lehet egy mandzsetta gomb, egy óra, vagy egy szokatlan zokni, hölgyeknél pedig az ékszerek, az izgalmas cipők vagy a színes táskák adnak egy kis teret a személyiség és az egyéni ízlés kifejezésére.  Érdemes is kiaknázni a bennük rejlő potenciált, és ha van rá lehetőség, akkor játszani a színekkel, mintákkal, formákkal, anyagokkal.

Forrás: Pinterest

 

„Diamonds are a girls best friend…” – vagy mégsem?!

Ékszer tekintetében már az is személyiségfüggő, hogy ki milyen széles repertoárból gazdálkodik, de tapasztalatom szerint, azok akik konzervatívabbak, jellemzően szűkebb, de értékesebb készletből választanak, sok esetben drágakövekkel díszített darabokat viselnek – akár állandó kiegészítőként.  A szűkebb készlet azonban kisebb játékteret enged, ám a visszafogottabb személyiségűek jellemzően nem is nagyon törekednek ennél „hangosabb” önkifejezésre, vagy más kiegészítőket is alkalmaznak további kifejezőeszközként. Sokan egyébként nem kedvelik a nemesfémeket, és inkább a színes, bohókás, műanyagból készült, vagy tollakkal, gyöngyökkel díszített ékszereket preferálják. Ezeket lehet akár szezononként is variálni, sőt, lehet egymással is kombinálni a különböző szetteket – ez is az önkifejezés hatásos módja.

 

Tegyük próbára!

Egyre nagyobb teret hódítanak a kis szériás, kézzel készült magyar ékszerek is, mint például Soie Essentielle és a Miko Handmade Jewelry. Ha ilyesmire vágysz, számíts rá, hogy az egyediséget és a kézi munkát meg kell fizetni, vagyis ezek a darabok többe kerülnek, mint a fast fashion üzletekben megszokott kínálat. Mielőtt azonban beruháznál egy statement nyakláncba, vagy egy hangsúlyos, nagy méretű fülbevalóba, mérlegeld, hogy valóban tudnád-e viselni a látványos, másokon tetsző darabot! A legjobb, ha egy olcsóbb verziójával teszel egy próbát. Ha úgy érzed, illik hozzád, és nem zavaró a viselése, akkor bátran szerezd be az áhított egyedi darabot, ellenkező esetben engedd el az ilyen típusú kiegészítőket.

Forrás: blog.shoplc.com

Hasonlót a helyzet a táskákkal is: ha megtetszik egy márkás táska formája, keresd meg az annak megfelelő fazont valamelyik népszerű üzletben, vegyél először egy olyat, és ha azon kapod magad, hogy soha nem hordod, mert mondjuk a mérete egyáltalán nem megfelelő számodra, akkor biztos lehetsz benne, hogy a méregdrága változatával is pont így járnál.

Forrás: fantasylinen.com

 

Itt is fontos a harmónia!

A kiegészítők azok számára is lehetőséget adnak a kísérletezésre, akik az öltözködés terén egyébként visszafogottabbak. A leopárdminta nagyon jó példa erre: ez egy abszolút klasszikus minta, amelynek viselése egyfajta személyiséget kíván. Ha tetszik neked ez a minta, de még nem vagy biztos magadban, próbáld ki először kiegészítőkön, például öv, táska, sál formájában. De ugyanígy lehet játszani a most népszerű kígyómintával, vagy az erősebb, harsányabb, esetleg neon színekkel is.

Forrás: fashionchick.nl

Mielőtt kilépsz a házból, nézz a tükörbe, és vegyél le egy kiegészítőt” – hangzik Coco Chanel örökérvényű tanácsa. Bár ma már gyakran a másik véglet a jellemzőbb, vagyis, hogy egyáltalán nem viselünk kiegészítőt, mindig az arany középutat érdemes választani. Ez egyénenként ugyan eltérő, azonban fontos megjegyezni: minden kiegészítő egy fókuszpont rajtunk, ami odavonzza mások tekintetét, és ezek azok az apró, egyedi elemek, amelyek emlékezetessé tesznek minket mások számára.

Ha egyetlen fókuszpont sincs rajtad, garantáltan el fogsz veszni a tömegben, például egy állásinterjún a számtalan jelentkező között. Minimum egy kiegészítőt érdemes viselned, lehetőleg arc-közelben, ami a fejtől nagyjából a mellkasig terjed.  Ez azért fontos, mert amikor beszélgetsz valakivel, erre a területre figyel a másik. Választhatsz egy szép fülbevalót, nyakláncot, de egy hozzád illő rúzs, egy szemüveg, de a vállon futó minta is működhet fókuszpontként. Férfiaknál ilyen szerepe lehet a passzés inggallérnak, a nyakkendőnek, de ha izgalmas színű az inged, az már önmagában emlékezetessé teszi a megjelenést. Természetesen tovább is mehetünk, két-három, de akár négy-öt kiegészítőig is, ez utóbbi esetekben azonban érdemes összehangolni őket. Érdemes szettben gondolkodni, különben a hatás kaotikus, és nem harmonikus lesz. Hasonlóan furcsa összképet teremt, ha nagy méretű kiegészítőket kombinálunk egymással – ilyenkor is a kevesebb több elv érvényes!

Forrás: livemaster.com

 

Csalni ér!  

Úgy vélem, a korábbi aranyszabály, miszerint a cipő, a táska és az öv színét össze kell hangolniuk a hölgyeknek, mára már kissé elavult és mostanra már csak a legmagasabb szintű business oufit-ek esetén érdemes követni. Ehelyett inkább a kiegészítőink jellegére figyeljünk, és eszerint párosítsuk őket. Sőt, az is remekül megállja a helyét, ha például egy extrább, különlegesebb táskával vagy cipővel dobjuk fel az öltözékünket.

Forrás: Pinterest

Korábban már írtam róla (itt olvasható a cikk), hogy hogyan válasszunk testalkatunkhoz, adottságainkhoz illő ruhadarabokat, és ezt érdemes követnünk a kiegészítők esetén is. Ha valakinek például hozzám hasonlóan hosszúkás arca van, nem érdemes tovább nyújtania a vonalait, vagyis a lógós fülbevaló helyett a kör alakú darabok fognak harmonikusabb összhatást kelteni. Kisebb, kerekebb arc mellett viszont remekül mutatnak az egészen hosszú, lógós darabok. Rövidebb nyakúak kerüljék a rövid nyakláncokat, de hosszabb nyakúaknak tökéletesek a magasan záródó nyakláncok, amelyek szépen megtörik az arányokat. Hosszú nyakláncot viselve az alacsony termetűek magasabbnak tűnnek, de a felsőtestünket is hosszabbra csalhatjuk ezen a módon. A magasságunkat, arányainkat érdemes a táskaválasztásnál is figyelembe vennünk – kis termetű nőknek a kis- és közepes méretű táskák lesznek a befutók, míg a magas hölgyek a nagyméretű shoppereket is bátran viselhetik.

Végül de nem utolsó sorban a nude cipőről is említést kell tennünk, mert ez igazi jolly joker a kiegészítők palettáján! Ha nagyon erős a szettünk, sok szín, vagy feltűnő minta van benne, de a fekete cipő nem igazán illene hozzá, ilyenkor jöhet a testszínű változat. A nude cipő akkor igazán jó, ha szinte láthatatlan a lábunkon (a nude jelentése meztelen), azaz a lehető leginkább passzol a saját bőrszínünkhöz. Ezt nem könnyű megtalálni, mert gyakran nude címke alatt a rózsaszínes, malacbőrszínű cipők futnak, de érdemes keresni, mert ha megvan az igazi, azt szó szerint bármivel viselhetjük!

Forrás: Pinterest

 

Maradt benned kérdés? Személyre szabott tanácsra lenne szükséged?  Itt tudsz időpontot kérni.