Ami az öltözködést illeti, a nyár a nők számára igazi Kánaán. De mi a helyzet a férfiakkal? Ezúttal Nekik, Nektek gyűjtöttem össze néhány megfontolandó javaslatot.

Az általános utcakép arról árulkodik, hogy hiába bővül az erősebbik nemnek szánt nyári ruhaválaszték, kevesen találják az időjáráshoz és hétköznapokhoz/munkához illő viseletet, és még kevesebben mernek kipróbálni új variációkat. Valójában csupán néhány alapszabály betartásával az Urak is sokkal komfortosabb viseletre tehetnek szert, mint a gyakran látott póló – farmer – edzőcipő  kombináció, persze ehhez némi nyitottságra és kísérletezési kedvre is szükség van.

 

Kirándulók kíméljenek!

Sokak számára a nyári öltözködés nagyjából a túrafelszereléssel, vagyis az oldalzsebes nadrággal, a túraszandállal, és a bő pólóval egyenlő, és persze a szandál – zokni párosítás sem tud kikopni a köztudatból. Ugyan ezta. divat világa már modernizálta, és ‘normcore’ néven egy egész divatirányzatot épített az kissé pocakos, külvárosi átlagapuka stílusára, mégis kevés olyan férfi van, aki ebben jól is tud kinézni anélkül, hogy ne keltsen ‘kissé elhízott, középkorú’ érzést a szemlélőkben.

 

Elvárások mentén

Ha munkahelyi viseletről beszélünk, a férfiak viszonylag szűk kereteken belül mozoghatnak, ugyanis időjárástól függetlenül többnyire a hosszúnadrág, a hosszú ujjú ing és a zárt cipő fér bele a dress code-ba, vagyis leginkább az anyagokkal és a színekkel játszhatsz, ezekkel viszont mindenképp érdemes. A chino nadrág szinte bármilyen színben megtalálható a fast fashion boltokban, a Reserved kínálata e tekintetben például egészen széles, de a H&M kínálatában is rengeteg chinot találsz. A világos árnyalatok, kékek, szürkék, barnák nyáriassá teszik az összhatást, de a bátrabbak akár egészen élénk változatokat is bevállalhatnak. Ami az anyagokat illeti, a lenes kombinációk a legjobbak, ugyanis jól szellőznek és nem szívják magukba a hőt. Érdemes tartózkodni azonban a bő fazonú, tiszta len daraboktól, ezek ugyanis kevés kontextusban állják meg a helyüket.

forrás: Pinterest

A nyári öltöny fogalma itthon kevésbé ismert, de létezik! Az egyik legfontosabb ismérve, hogy mind maga az öltöny, mind a bélése könnyű, jól szellőző anyagból (len, pamut, esetleg kevert gyapjú) készül. Az öltönyházak jellemzően kevés nyári alternatívával készülnek, ezért én inkább márkaboltokba irányítom a hozzám fordulókat: a Digel például nagyon jó darabokat kínál. Aki nem elégszik meg az itthoni kínálattal, annak egy olaszországi bevásárlást javaslok: a férfi vonal kint nagyon erős, hatalmas a választék a különböző anyagú, színű, szabású öltönyökből.

Ha szeretnél egy igazán egyedi szettet, ami teljesen a te igényeidnek és méreteidnek megfelelő, akkor akár készíttethetsz is magadnak. Erre ajánlom az Eiffel Szalon csapatát, akik rengeteg anyagot tudnak neked mutatni, rád szabják az öltönyödet, és mindezért nem kell vagyonokat fizetned.

Aki közelebb keresne hasonló minőségű nyári darabokat, azoknak egyébként Parndorf is jó választás lehet: a Larph Lauren és a Tommy Hilfiger márkákat abszolút ajánlom, de érdemes kisebb üzletekbe is betérni, mert igazán szép ingekre, nadrágokra, öltönyökre lehet bukkanni. Egy szép nyári öltönybe ráadásul azért is érdemes beruházni, mert a zakója, ha lazább, egy színben passzoló chino nadrággal, de akár egy rövidnadrággal is jól mutat, vagyis remekül kombinálható, kihasználható.

Lazább napokra

Hétvégére, vagy kevésbé kötött munkahelyre a korábban már említett chino szabású nadrágok nagyon jól mutatnak, például egy galléros pólóval kombinálva. Egy aranyszabály, ha nem vagy magasabb és vékonyabb testalkatú: akár pólót, akár inget viselsz, tűrd be, a kitűrt felsőrész ugyanis jellemzően alacsonyabbnak mutat, mivel eltolja a természetes testarányokat. Nyúlánkabb termetűek, kidolgozott felsőtestűek ezen a téren előnyben vannak, ők bátrabban kísérletezhetnek. Az öltönymárkák ingei, mint pl. az Olymp, szabásuk miatt betűrve állnak szépen – és tévedés azt hinni, hogy nadrágon kívül viselve lazább hatást keltenek, valójában inkább mutatnak hanyagnak, sőt, még a hasat is kihangsúlyozzhatják, pont azt, amire az ember nem akarná felhívni a figyelmet.

 

Azok a bizonyos részletek

Sokszor olvasható, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: nyáron is viselj pólót az ing alá! Az ilyenkor elhangzó ellenérv – hogy meleg – vitathatatlan, azonban megvédi az inget az izzadságtól, ami lássuk be, okozhat kínos pillanatokat. A trikót nem ajánlom, a szűk, rövid ujjas póló praktikusabb, ugyanis meggátolja a hónaljrész besárgulását, ami különösen a drágább daraboknál fontos szempont. Mivel a rövid ujjú ing a nyaralástól eltekintve tiltólistás egy elegáns férfi számára, melegben érdemes az ingek ujját felhajtani. A különböző felhajtási technikákra az interneten rengeteg tippet találsz, érdemes kísérletezni.

Felhajtani nem csak az ingujjat lehet, de akár a nadrág szárát is: az olaszok már ebben is élen járnak, itthon azonban a férfi boka kivillanása sajnos még sokaknál kiveri a biztosítékot, pedig igazán stílusos, főleg egy belebújós cipővel viselve. Ez egyébként gyakori tárgya a közfelháborodásnak, mondván, hogy hogy vehet fel valaki cipőt zokni nélkül!?a titokzokni fogalma ugyanis még szinte hiányzik a magyar férfi öltözködési kultúrából, annak ellenére, hogy nagyon praktikus darab. És ha már a cipőkről volt szó, erre is érdemes néhány sor erejéig kitérni: sokan panaszkodnak nyáron a meleg lábbelikre, ezt elkerülendő ajánlott az anyagon, tartáson, kiképzésen lazítani. Az alacsonyabb állású, nem fűzős változatok például kényelmesebbek nyárra, rövidnadrághoz a különböző színű vászoncipők is jó alternatívát jelentenek, a túraszandált viszont tartsuk meg a kirándulásokra, az ugyanis nem utcai viselet!

forrás: Pinterest

 

Egy kis extra tipp a végére: bár nálunk a három részes öltöny szinte kizárólag esküvő esetén jön szóba, a mellény rész nagyon jól megállja a helyét a hétköznapokon is, amennyiben szép a szabása. Ing fölé, mondjuk egy chino nadrággal kombinálva laza összhatást ad, és még a vállakat is nagyobbnak mutatja, vagyis a férfias megjelenést is kiemeli!

forrás: Pinterest

 

Maradt benned kérdés? Tedd fel bátran! Ha pedig nehezen boldogulsz a számodra megfelelő fazonokkal és színekkel, abban is szívesen segítek! Itt tudsz időpontot kérni.