A karácsonyi vacsorák és az évzáró céges partik időszaka a december, meg persze a mit vegyek fel dilemmáé.

Munkakör függő, kinek hány céges összejövetelen kell részt vennie az év végéhez közeledve, azonban nem ritka, hogy minden hétre jut valami. Nálam még HR-esként olykor egészen feszített volt a menetrend, rengeteg helyre voltam hivatalos, gyakran munka után közvetlenül egy vacsorán vagy egyéb rendezvényen kellett megjelennem, így a komplett átöltözésre nem mindig volt lehetőségem. A mai posztban megosztom veletek az én bevált megoldásaimat, és természetesen lesz szó az idei ünnepi trendekről is

Variációk egy témára
A csillogás a szezon szinte kötelező velejárója, szinte biztos, hogy valamennyi üzlet kínálatában megtalálhatóak a fényes, illetve lurex anyagok valamint a flitteres díszítések. Ezen a téren igazán nagy újdonság nincs, talán néhány szokatlanabb kombináció okozhat meglepetést, például a fényes állatminta, bár ez sem tekinthető igazi újításnak.
A bársony idén újra hódít, blézerek, szoknyák, ruhák, nadrágok formájában (KÉP), és hasonló mondható el az áttetsző anyagokról is – ez utóbbiak ünnepélyességéről ugyan megoszlanak a vélemények, van, aki számára egyértelműen belefér, míg másoknak túl sok, az viszont biztos, hogy tudni kell viselni.
A csipkés megoldások is ellepik ilyenkor a boltokat, ezekkel azonban nem árt csínján bánni, ugyanis gyakran látni pamuttal párosítva, ami egészen furcsa összhatást kelt (ez igaz a pamut-flitter kombinációra is), viszont jól működhet az említett áttetsző anyagokkal, vagy egy jól szabott ruha anyagaként. 

A puffos ujj az idei trend vezéreleme, szinte bármilyen anyagból készülnek ilyen vonalvezetésű blúzok, ruhák, amelyek egészen mutatós darabok. Ez a szabás leginkább azoknak áll jól, akiknek szélesebb a csípője, ellenkező esetben kissé aránytalanná teheti a megjelenést, ugyanebből az okból széles vállúaknak sem igazán ajánlott választás.

Program szerint

Ahány karácsonyi program, annyi féle megfelelő viselet létezhet, ezért érdemes minden esetben tisztázni az adott esemény dress kódját: ez a legtöbbször elegáns megjelenést vár el, azonban ettél eltérő is lehet az összejövetel jellege. Az sem mindegy, hogy milyen a társaság, van, ami merészebb szetteket is elbír, mint például egy bővebb szabású blézer, laza nadrággal és mélyebb dekoltázzsal, hollywoodi stílusban, míg a szigorúan vett üzleti nexusban ajánlott inkább a klasszikus vonalat követni, mondjuk egy jól szabott, nőies ruhával. 
Apró módosítás
Ha a meghívód közvetlenül munka utánra szól, vagy nem szeretnél túl sokat költeni a különböző ünnepi outfitekre, cserélj ki csupán egyetlen darabot az eseményre: választhatsz például egy kicsit extrább, mondjuk díszített vagy flitteres blézert, fényesebb, rövidebb kabátkát a hagyományos irodai viseletedhez. A másik jól járható út, ha a blézered marad, és a blúzodat cseréled le egy csinos felsőrészre: egy vékony pántos, selyem vagy szatén felső, finom csipkével tökéletes lehet, mondjuk arany vagy ezüst színben. Természetesen játszhatsz az alsórésszel is: akár a szoknyád is lehet flitteres, vagy a nadrágod fényes – a lényeg, hogy vigyél egy kis extrát a szetted egészébe, úgy, hogy az számodra kényelmes legyen.

A kiegészítők különösen elfoglaltaknak jelenthetnek mentőövet: a most divatos nagy fülbevalók képesek a legegyhangúbb business lookot is feldobni, főleg, ha egy merészebb rúzzsal, és egy kisméretű kövekkel kirakott, csillogó kistáskával párosítod (a nagyot pedig hagyd a ruhatárban). 

A lábbeli sem kell, hogy fejtörést okozzon: a klasszikus magassarkú cipők, a csinos bokacsizmák, sőt a magasabb szárú, finom vonalvezetésű csizmák egyaránt megállják a helyüket ünnepi viseletként is. Ami viszont mindenképp kerülendő, az a kerek orrú, kissé ormótlan csizma, ami ugyan havas időben jó szolgálatot tesz, egy elegánsabb outfitet azonban azonnal agyonüt.

A kevesebb több

Ez az alapszabály a flitterek és a csillogó darabok esetén – ahogy számos másik alkalommal is – mindenképp követendő! A flitterekkel kivart felsőrészek, szoknyák, ruhák igazán nagy hatásúak tudnak lenni, éppen ezért nem is állnak mindenkinek egyformán jól. Elsősorban azokhoz illenek, akik kellően lazák a viselésükhöz és az alakjuk is szinte tökéletes, míg másokon erőltetettnek tűnhetnek, ezért mindig a saját határainkra tekintettel érdemes választani közülük.

És ami még fontos: mindig csak egy flitteres darabot viselj! A cipőd és a táskád persze lehet egyszerre flitteres, de ha már a ruhád csillog, amellé ne vegyél fel hasonlóan flitteres cipőt, vagy ha a felsőd ilyen díszítésű, ne emeld a tétet még egy csillogó blézerrel is.

A színekkel bátran

Bár az ünnepi viselet a legtöbbek számára a feketét jelenti, és valóban nehéz is vele mellélőni, én mégis arra buzdítok mindenkit, hogy kísérletezzen a színekkel. A fenyőzöld éppannyira nem megy ki a divatból, mint a fekete, ráadásul nagyon sokaknak jól áll, ahogy a szezon másik klasszikusa, a piros is tökéletes választás lehet, de merészebbek akár neon darabokat is bevállalhatnak, a flitteresek mintájára. 

Maradt még kérdésed? Nem tudod, melyek a te színeid, vagy inkább a különböző szabások jelentenek útvesztőt számodra? Fordulj hozzám bizalommal

Képek: asos.com, Stradivarius, Reserved, Mohito, HM

A cikk szövegezésében Istók Niki volt a segítségemre.