A várandósság számos változást hoz a nők életébe, egy valamiről azonban ne mondjunk le ilyenkor se: őrizzük meg és mutassuk meg nőiességünket.

A téma nem könnyű, de nem is reménytelen – tapasztalatból tudom, hogy néhány egészen egyszerű trükk rendkívül sokat hozzáadhat a gyorsan változó összképhez. Szerencsére egyre szélesebb kínálatból is választhatunk, sokasodnak a kismamaruhára specializálódott üzletek, sőt sok fast fashion márkának is van maternity kollekciója, így már nem a két számmal nagyobb darabokat kell magunkra húzni, vagyis nincs kifogás, lehetünk csinosak a várakozás kilenc hónapja alatt is.

Kezdjük az alapoknál

Ahhoz, hogy nőies kisugárzásunk, magabiztos tartásunk a terhesség időszakában is megmaradjon, ajánlott belülről építkeznünk: bár elcsépelten hangzik, de aki kismamaként is odafigyel a táplálkozásra és a rendszeres mozgásra, az garantáltan jól fogja magát érezni a bőrében, szépen kerekedő pocakkal is – egy jól megválasztott ruha pedig az extra hab a tortán. (Természetesen, akinek egészségügyi problémája akad a terhesség alatt, annak ajánlott mielőbb szakszerű segítséget kérnie, ellenkező esetben nem csupán a gyarapodó súly, de egyéb tünetek is megnehezíthetik ezeket a hónapokat, amiket sajnos a csinos összeállítások aligha tudnak majd kompenzálni.)   

Induljunk ki tehát a legoptimálisabb esetből! Aki nem kezd el őrült módon hízni, annak alapvetően a mérete sem változik nagyot (ez a várandóságom egyik nagy tanulsága), kivéve a hastájékot, ami bizony feladja a leckét. Nálam például – alapállapotban – a magas derekú nadrágok, szoknyák működnek nagyon jól, de pont ez a szabás az, ami először válik kényelmetlenné a növekvő hason, ezért a terhességem alatt az első vételeim a nadrágok voltak, a különböző toldalékolás ugyanis nekem nem vált be. Ami viszont számomra jó hír, hogy az elasztikus anyagból készült felsőim továbbra is tökéletesen idomulnak a testemhez, ezért ezen a téren nem kellett újítanom.

Az említett tanulsághoz még annyit, hogy azt a sokakra jellemző hibát én is elkövettem, hogy az előttem álló időszakra rendelt ruhákból már egy számmal nagyobbat választottam, amelyek persze nagynak bizonyultak – ha tehát még csak a várandóságod elején jársz, érdemes ezt észben tartanod, vagyis mindig aktuális méretednek, formádnak megfelelően vásárolj, mert szinte lehetetlen megjósolni, hogyan is változol akárcsak egyetlen hónap alatt.

Az eltalált méret elengedhetetlen ahhoz, hogy egy-egy ruha jól álljon rajtunk, mert hiába a jó szabás, ha nagy ránk, itt-ott lóg, slampos lesz az összhatás. Hogy kismamaként megtaláljuk a hozzánk passzoló darabokat, fontos tisztában lennünk az alap alkatunkkal, hiszen, ha hajlamosabbak vagyunk a hízásra, oda fogunk hízni, ahova egyébként is. Amire még fontos figyelnünk, hogy a hasunk mellett a mellünk is nőni fog, ezért valószínűleg új melltartókra is szükségünk lesz, mégpedig olyanokra, amelyek kosármérete megfelel új adottságainknak – vagyis nem a körméretben lesz mérhető a változás!
Jómagam 70DD-ből a terhességem végére 70G méretig jutottam el. Jól látod, nem a számozást kellett változtatnom, hanem a kosár méretezését, mert a mellálományom nagyobbodott meg, ez fontos! 🙂
(Ha melltartó témában bizonytalan vagy, melltartó guide-om Neked szól, innen pedig akár itthon nem kapható méreteket is rendelhetsz) 

Amivel nem lőhetsz mellé

A derékban húzott, illetve még inkább a mell alatt szabott, átkötözős, A vonalú ruhák, amelyeket korábban hordtunk, a terhesség alatt is jól viselhetők. Azzal viszont számolnunk kell, hogy ha az adott darab hossza már eleve is határeset volt, a hasunk még inkább fel fogja rántani, vagyis a rövidállású ruhák napjai szó szerint meg vannak számlálva, de a térdig érő vagy hosszabb fazonokra ilyenkor is számíthatunk. A direkt kismamáknak szánt ruháknál persze nem kell a villantástól tartanunk, ezek ugyanis a hasi résznél plusz betoldással küszöbölik ki ezt a problémát. 

A terhesnadrágok hasonló megoldással garantálnak komfortérzetet, méretes pocak esetén is. Jellemzően két fazonból választhatunk: a has alatt szabottak háromszögívben végződnek, kellő teret hagyva a hasnak, illetve vannak teljes hasat takaró nadrágok is, amelyek leginkább hűvös időben esnek jól – szerintem egy-kettőt érdemes ezekből beszerezni, különösen a hozzám hasonlóaknak, akiknek már nincs a ruhatárában olyan csípőnadrág, ami legalábbis egy ideig még terhesen is hordható. 

Nőies vonalak

Bár a korábbi cikkemben is emlegetett nőies arányok, különös tekintettel a karcsú derékra (kiemelve vagy odacsalva) felülíródnak ezekben a hónapokban, a kerekedő pocakod mindenki imádni fogja, ezért aggodalomra biztosan nincs okod. Persze még a megváltozott testedből is sokat kihozhatsz! Én a sziluettre továbbra is nagy hangsúlyt fektetek: a szűkebb szabású felsőrészeket, vagyis azokat, amelyek szépen megmutatják a hasamat, például boyfriend fazonú terhesfarmerral párosítom, a lazább, esetleg hosszabb felsőket pedig skinny nadrággal – ez utóbbiakra viszont mindig teszek övet, enélkül ugyanis nem érzem jól magam. A természetes vágópontjainkat tehát érdemes követni, hiszen így maradunk láthatóak mi magunk is, a fókuszt magára irányító hasunk mellett.
A fehér övet anyukámtól örököltem, elnyűhetetlen! 😀

Kerüld az oszlophatást

Sok nő számára jelent komoly problémát a lábdagadás, ami a terhesség amolyan kísérőtünetének is mondható. Én azon „szerencsések” közé tartozom, akinek a téma korábban sem volt ismeretlen, ezért szinte folyamatosan kompressziós harisnyát hordok. A gyógyászati segédeszköz boltokban kapható 1-es vagy 2-es mértékű kompressziós harisnyák bárki számára hordhatóak, orvosi javaslat nélkül.
AZ erősebb, 3-as vagy 4-es mértékű harisnya hordásához már érdemes beszélni egy orvossal, de ezzl általában amúgy is akkor találkozik az ember, ha orvosilag indokolt számára. Itt találsz pár villámtippet: márkákat, amelyek nekem beváltak.
Sportosabb és melegebb napokon a Decathlonból beszerezhető kompressziós futószárat vagy futózoknit hordok, ami nemcsak a dagadástól, de a fájdalomtól is megkímél. Akár az utcára is viselem ezeket, minden fejtörés nélkül, hosszú ruhák alatt amúgy is észrevétlenek maradnak. Persze, ha olyan programom van, amikor szeretnék igazán jól kinézni, pár órára én is megválok tőlük, ugyanakkor azt vallom, hogy aki hajlamos a lábdagadásra, amikor csak teheti, inkább hagyja figyelmen kívül az esztétikumot, és éljen a kompresszió adta védelemmel, mert ily módon akár a viszerek kialakulását is meggátolhatja!

Ami a lábbelit illeti, kismamaként is azt viseld, ami az egyéniségedhez illik: ha többnyire magassarkút hordasz, tartsd meg ezt a szokásod, egészen addig, amíg kényelmes számodra. Azzal kell majd számolnod, hogy idővel megváltozik a tested súlypontja, amit 8-10 centis sarkakon már nehezebb kiegyensúlyozni, főleg akkor, ha esetleg kevésbé van edzett, ilyenkor már érdemes lapos cipőkre váltani.  

És egy fontos zárógondolat: kismamaként legyél büszke a testedre, bátran mutasd meg a strandon is, és ne törődj az itt-ott felbukkanó rosszalló pillantásokkal! Ahogy a híres mondás tartja, élni és élni hagyni, ami számomra várandósan nyert új értelmet, ugyanis azt látom, hogy a nők egészen kegyetlenek tudnak lenni, ha egymás megítéléséről van szó, különösen a terhesség ideje alatt. Pedig a megoldás egyszerű: csak tartsuk tiszteletben, hogy mindenki másképp érzi jól magát – ennyi az egész! 

Jelenleg már szülési szabadságon vagyok, 2020 elejétől vagyok őjra elérhető személyes tanácsadásra. Addig keress továbbra is bizalommal írásban!

A cikkeim megírásában Istók Niki van segítségemre.

KÉPEK: Gergely Dóra photo