Nem is olyan régen a színkendő-készletem első születésnapját ünnepelhettem volna: júniusban volt egy éve, hogy a születésnapomra megkaptam a férjemtől, aki tudta, hogy minden vágyam az, hogy végre elkezdjek a színtanácsadással és személyi stylinggal foglalkozni. Bár a vallalkozásomat csak januárban hoztam létre, előtte sokat gyakoroltam, dolgoztam ingyen, és ezzel rengeteget tanultam.

Az egyik legjobb ötlet, ami a vállalkozásom megalapítása óta eszembe jutott, az volt, hogy létrehoztam a facebookon a különbőző alap színtípusoknak egy-egy csoportot. Ide bárki csatlakozhat, aki tudja a típusát, attól függetlenül, hogy másnál járt tanácsadáson, nem pedig nálam.

Viszont ezek miatt a csoportok miatt sokszor találkozom olyannal, aki elvileg tudja a színtípusát, járt már tanácsadáson, de a gyakorlatban nem érzi magáénak, vagy nem érti, mit is takar. Róluk pedig, egy ellenörző-tanácsadás alkalmával sokszor kiderül, valójában nem is az a színtípus, mint amit elsőre mondott nekik a szín-és stílustanácsadó. Hanem csúnyán (vagy kevésbé csúnyán) félrenézték őket. A tanárom, Pirityi Éva is mesélt ilyen sztorikat amikor tanultam, de igazán csak most érzem ennek a súlyát.

Átlagosan heti 1 ember eljut hozzám személyesen workshopon vagy egyéniben, akinek ‘második véleményt’ adok, és bizony az más is, mint amit először mondtak neki. Ha csak azt nézzük, hogy január óta csinálom ezt üzletszerűen, akkor is nagyon sok.

Akkor most ne bízzak a színtanácsadóban?!
Egy biztos: a saját színtípusod színei könnyen és gyorsan a kedvenceddé válnak magadon. Egy rendesen megcsinált színkendős tanácsadáson ugyanis saját magad fogod látni azt, mennyire csinosan mutatsz a megfelelő színeidben.
Egy jó színtanácsadónak az lenne a feladata, hogy NEKED mutassa meg, amit látni lehet. Nem az a feladata, hogy elmondja, az ő véleménye szerint mi áll jól!
Ha nem látod, nem érzékeled a különbséget, akkor hogyan várja el tőled bárki, hogy elhidd, tényleg azok a legjobb színek, amit a tanácsadó mutogat neked?

A színtípus-tanácsadás bizony a színek harmóniáján alapszik, és a színek tudománya a fizika. A fizika pedig egy olyan természettudomány, amit nem nagyon tud az ember saját kénye-kedve szerint formálni. A színtípusod adott, csak megfelelő körülményeket kell teremteni ahhoz, hogy megmutassa magát.

Mert ha jók a körülmények, jó a technika, akkor te is látni fogod, akármilyen bénának is tartod magad szín-kérdésben. Tuti nem vagy béna a színekhez!
Nem olyan régen egy színvak, férfi vendégemmel is sikerült megláttatnom, amit kell, mert a meleg-hideg különbséget úgy is érezni, ha az ember színvak. Rettentően boldog volt, hogy végre egy színnekkel kapcsolatos dolgot hasonlóan sikerült látnia, mint másnak. Ha neki sikerült, neked is fog!

Milyenek a megfelelő körülmények?
Először is, a színtanácsadáshoz bármilyen nappali fény sokkal jobb, mint a mesterséges fény. Még akkor is, ha stúdiólámpákkal dolgozik a színtanácsadó, amiknek a kelvin-értéke megegyezik a nappali fényévél. Mert a mesterséges fény akkor is más, mint az igazi, napból jövő nappali fény. Nem tartalmaz annyi hullámhosszt, nincsenek benne a nem látható ultraibolya vagy infravörös tartományok, ami bizony egy szín érzékelését tudja módosítani. Nekem is vannak papíron tökéletes nappali fényt adó studiólámpáim, de hiába, nem lehet mellette biztosan dolgozni!

Másodszor is, a hajad minden esetben le kell takarni. Akkor is, ha természetes, és egyébként a színtípusodnak tökéletesen megfelel. A haj csak egy plusz szín az arc közelében, és ha kevésbé gyakorlott a szemed (tehát nem vagy színtanácsadó 🙂 ) akkor nehezebb koncentrálnod az arcodra, ha egy plusz szín van a közelében. Arról nem is beszélve, hogy ritkán teljesen homogén az ember haja a tetejétől az aljáig.

Harmadszor, minden, de tényleg minden sminket el kell tüntetni, ami a szem körüli karikáidat és az arctónusod módosíthatja. A szempillaspirál nem olyan zavaró, de a legkevesebb BB-krém vagy korrektor is behozhat olyan színpigmentet az arcodra, ami módosítja a saját tónusaid.

Negyedszer, a tanácsadás során nem össze-vissza pakolgatja rád a tanácsadó a különbőző színeket, hanem törekszik arra, hogy hasonló szín árnyalatait rakja rád egymás után. Tehát a békazöld után nem élénk pinket rak, aztán rá egy királykéket, arra meg egy citromsárgát. A szemed nagyon könnyen átverhető szerved – gondolj csak a legegyszerűbb optikai illúzókra. A sok, nagyon más jellegű szín rettentően össze tud zavarni, és nem fogod érzékelni a finom különbségeket az arcodon.
Voltam egy személyi stylist tanulója, aki így tanácsadott. Egyszer végignéztem, ahogy ilyen technikával kendőzik – majdnem fizikai fájdalmat éreztem alatta. Nemhogy az ügyfél nem látta, de – akkor már képzett színtanácsadóként – én sem láttam a különbségeket tisztán, annyira összezavarta az érzékelésemet a sok különböző szín.

Ezen kívül fontos az is, hogy legyen elég időnk ráhangolódni: minimum 20-30 percet érdemes a kendőzésre szánni akkor is, ha workshopon vagyunk! Mindenkinél máshogy jók ugyanis a különböző színcsoportok, és minimum 7 színcsoportot érdemes megnézni egy emberen: piros, kék, zöld, lila/rózsaszín, sárga, fehér és szürke-barna, avagy kosztüm-színek. Itt már varriálhatunk az árnyalatok mennyiségével az idő függvényében, de minden színcsoportból a 4 típus alapszínét érdemes megnézni mindenkinek egy színtanácsadás során. 10-12 perc alatt nem lehet biztosan színtípust megállapítani!

És nem szabad arrol sem elfeledkeznie egy tanácsadónak, hogy ő csak segítség ahhoz, hogy te meglásd a saját színeid. A jó színnél nem győzködni kell a vendéget, hogy de pedig az milyen jó. Hanem megmutatni egy másik színnel, milyen az, amikor valami rossz. És maga is látni fogja, amit kell!

Szóval akkor miért is vannak ‘félrenézett’ emberek?
Az eddigi információim alapján vagy a körülményekre nem figyelnek a tanácsadók, nem jó a technikájuk, vagy (ezt már csak gondolom) túl előítéletesek. Csak azt akarják bizonyítani rajtad, amit ránézésre gondolnak veled kapcsolatban – ami pedig igazi szarvashiba.

Mert egy profi még magának sem engedi meg, hogy ránézésre ítéljen! Mint a tanárom, Pirityi Éva sem, aki okleveles színdinamika mérnöként  idestova 30 éve színelemzéssel foglalkozik – bizony ő sem engedi meg magának, hogy biztosat mondjon valakiről kendőzés nélkül!
Persze nem árt némi tehetség is a dologhoz: van, akinek kevésbé fejledt a színlátása, és van, akinek nagyon. Pont mint a szaglással vagy a hallással – kinek jobb, kinek rosszabb az érzékelése.

És a legrosszabb: vannak a piacon olyanok, akik valójában nem képzettek a témában, nem néztek, olvastak rendesen utána a dolgoknak, nem ismerik az elméletet. Ha ez még rossz látással is társul, na az már kimeríti a szándékos anyagi károkozás fogalmát, ha a tanácsadó pénzt kér a tanácsadásért!
Nézzük a legjellemzőbb elnézéseket típus szerint, amikkel eddig találkoztam.

Tél
A tél alaptípussal nem lehet túl nagyot tévedni, tekintve, hogy a magyar társadalom java része tél. De azért így is lehet sokat bakizni a pontos típussal.
A leggyakoribb, hogy a sötét hajú, sötétbarna vagy fekete szemű tél típusokat sötét télnek nézik. De a sötét tél bőrének mindig van egy kreolos, olivás, hidegbézs beütése, és egy speciálisabb mélysége. Soha nem hófehérke!
Ha fehér bőrű, akkor is leginkább egy közel-keletiekére vagy észak-indiaiakéra hasonlít a bőre. Legtöbbször hajlamos a sötét szemkörnyékre, de nem mindig – lehet bárki karikás típus, ez sajnos genetikus. De a nagyon karikás tél típusok 70-80%-ban sötéte telek. Cserébe viszont általában könnyen le tud barnulni, még ha fehér is a bőre. Sötét télbe tartozhatnak fekete bőrűek is. Az általam eddig tanácsadottak között a legkevesebb sötét tél volt, ennél több élénk tél és hideg tél típusokból van.
És olyan nagy nevű személyi stylist is van itthon, aki nem ismeri fel a meleg típusokat.
Az élénk télbe sorolt hölgyek között például már találkoztam sok-sok olyanokkal, akik valójában élénk tavaszok voltak! 

 

Nyár
A nyár típusok közül a legtöbb ember hideg nyár, őket követik a világos nyár típusok, és valójában kevesen lágy nyarak. Ehhez képest sok embert néznek lágy nyárnak – leginkább a barnás, zöldes-barnás vagy zöldes szeműeket. Ez a típus ugye a nyár-ősz, amikor a hideg, tört típusra egy meleg, tört típus hat, az őszök között pedig sok a barna és zöld szemű. 
De a lágy nyár nem azért lágy, mert olyan őszes a szeme, hanem a bőrtónusa tud egészen más lenni, mint a hideg nyárnak. Az ősz hatása sokkal élőbbé, kevésbé porcelánná teszi a lágy nyár bőrét. Könnyebben barnul (vagy csak simán ‘tud’ barnulni) mint egy hideg nyár, és eddig az összes lágy nyár, akivel találkoztam, fantasztikusan-szuperül-gigajól nézett ki smink nélkül is. Mert ugyan lehet áttetsző picit a bőre, de valamiért annyira kiegyensúlyozottak a saját színei, hogy soha nem tűnik úgy, mint aki túl sápadt és élettelen jégkirálynő smink nélkül.
Leggyakoribb, hogy csak simán hideg nyarak valójában, de lágy nyárnak mondott típusok lettek már élénk téltől a világos tavaszon át a lágy őszig mindenek.
A világos nyarakat pedig a természetes hajszíne is megcsalhatja, ha nem takarják le: nekik rendre sötétebb a természetes hajszínük attól, mint amivel a saját színtípusuk igazán kijön., tehát náluk határozottan nem igaz, a ‘természetes a legjobb’ mantra!

 

Tavasz
Igaz, itthon kevesebb a meleg típus, de azért vannak, főleg tavaszok. Több tavaszom volt már, akit barna vagy szürkés szeműként télnek neztek, de bőrtónusuk mást mutatott. A világos tavaszokra szintén igaz az, ami a világos nyarakra: rendre sötétebb a hajuk, mint amivel igazán ragyogóak!

 

Ősz
Hjaj, hol is kezdjem? Itthon irtó kevés az ősz, még annál is kevesebb, ahányan annak hiszik magukat. Klasszikus hiba, amikor a barna hajú, barna szemű nőket ősz típusba rakja a tanácsadó, főleg ha kicsit kreolosabb a bőrük. Sötétebb teleket rendre, élenk teleket is simán, de találkoztam már ősznek nézett hideg téllel és nyárral is. 
Sőt, már fordítva is történt: a nyárnak kategorizált típusból lett nálam ősz!

 

Ha bizonytalan vagy a típusoddal kapcsolatban
Tuti, hogy a saját igazi színeidben tetszeni fogsz magadnak! Ezt mindig tartsd szem előtt.
Ha pedig mondanak neked valamit, amit nem érzel magadénak, de elfogadod, és aszerint vásárolsz, idővel úgyis elő fog az az érzes jönni benned, hogy ‘dehát ez nem az igazi’ vagy ‘valami hiányzik’.

És, csak hogy érezd, hogy a kételyeiddel nem vagy egyedül: Mengyán Eszter, a Holy Duck blog írója is megírta a kalandjait:
http://www.holyduck.hu/2017/08/18/szintanacsadas-hogyan-mukodik-szintipus-evszaktipus/

Eszter három különböző színtanácsadónál járt, és most lelövöm a poént: egyikük sem lőtte be jól Eszter altípusát.
Eszterrel a cikk után később, élőben találkoztam személyesen: a színtanácsadó képzésen. Ott derült ki tulajdonképpen, hogy egyik, cikkben említett színtanácsadó sem talált rá az igazságra: Eszter ugyanis a színtanácsadóknál lett lágy nyár és lágy ősz(!) is. Azonban a képzésen elég egyértelműen megmutatta Pirityi Éva (akinél a cikkben említett tanácsadók tanultak) hogy ő bizony egy hideg nyár. Szuper képei is születtek azóta a saját színeiben, mióta ezt tudja!
Évával készített is egy interjút a színtanácsadásról:
http://www.holyduck.hu/2018/03/21/szintanacsadas-pirityi-eva-okleveles-szindinamikai-es-szinszakerto-interju/

Mit tehetsz, ha te is a félrenézettek közé tartozol?
Először is, ne keseredj el, és ne gondold azt, hogy mindenképpen rossz tanácsadóhoz mentél! Viszont, ha fizettél a szolgáltatásért, akkor ne félj visszajelezni a tanácsadónak! Ha csak bizonytalanságot érzel, nyugodtan írd meg ezt neki. Te nem vesztesz semmit, viszont ha munkájára igényes és lelkiismeretes a tanácsadó, akkor megpróbál majd neked segíteni a tisztázásban.

Ha viszont már túl vagy a bizonytalankodáson, és más már megmutatta azt, mi a valódi típusod, én azt ajánlom, ezt is jelezd vissza. Nem feltételen ez az érdekes, ki volt az ‘új’ tanácsadó, hanem az, hogy azt már tényleg magadénak érzed, és sajnos ő mást mutatott neked.
Szintén úgy gondolom, hogyha lelkiismeretes és igényes a tanácsadó, akkor maga is elgondolkodik azon, miért nem sikerült neki megmutatnia a típusodat.

Ha pedig kapsz egy negatív reakciót válaszul, ne vedd magadra! Biztos tapasztaltad már, hogy a magyar társadalom általában nem éppen nyitott a kritikára és véleménycserére, inkább érzik azt sokan személyes sérelemnek. Persze, ez egyénenként eltérő, de kultúrálisan bizony ez jellemző ránk. Nem a te hibád, ha esetleg nem találsz pozitív fogadtatásra, ne is vedd magadra!

És egy pár sor arról, miért is született meg ez a cikk
Ez a cikk a tapasztalataim alapján született, és abból az alapelvemből, hogy egy színtanácsadónak igenis minőségi munkát illene nyújtania a pénzért, amit te kifizetsz.
Te ugyanis azért fizetsz, hogy utána könnyebbé váljon az életed: biztosabban válassz, és igazán szépnek lásd magad minden darabodban, amit a színtípusod szerint választasz. Ami meg nem típusod, annál tudd, hogyan hozhatod ki belőle a legjobbat.

Továbbá, nem állítom, hogy én is tökéletes vagyok, mert minden tanácsadásban ottvan a hibázas lehetősége. Volt már olyan esetem, amikor kiderült, önbarnítózott tanácsadás előtt a vendégem, és olyan esetem is, amikor elhúzódott a tanácsadás koraestére, az idő meg beborult, a fény így majdnem kevés lett. Megcsináltuk a tanácsadást, de felajánlottam, hogy ha nem érzik magukénak a színvilágukat, jelentkezzenek, és később megismételjük. Ezt gondolom a minimumnak, ha valaki jelzi nekem, hogy valami nem klaffol.

A színtanácsadást bárki megtanulhatja, nincs szakmához kötve, nincs engedélyhez kötve, ergo bárki lehet már színtanácsadó. Ez valahol jó, mert ha az ember ezt akarja csinálni, megteheti. De mivel nincs szakmai ellenőrzés, nincs minőségbiztosítás sem, és minden azon áll vagy bukik, hogy a tanácsadó mennyire vonódott be a színtanácsadás tudományába, mennyire képezte magát, mennyire figyel a munkája minőségére, és emberileg hogy áll a szakmájahoz.

 

írd meg a saját történeted!

6 + 4 =