Mesélek egy kicsit arról a típusról, amit a legjobban ismerek: a saját típusomról.
Ezzel a típussal élek együtt, és kísérletezgettem évekig. Bőven van mit mondanom róla! 🙂

Nem, én sem tudtam mindig, mi áll jól. Mindig is szerettem a színeket és a vad mintákat is, amióta az eszemet tudom, nem riadtam vissza a túlzó ruhadaraboktól. Tornacipős lányként indultam, de ahogy nőiesedtem, jöttek a ruhatáramba az erős darabok: ‘statement’ cipők, műbőr és bőr anyagok, érdekes textúrák, vad színek. Nem tudatosan, de ahogy meg-meg láttam egy érdekesebb darabot, általában bekerült a ruhatáramba.

Stylisttá képződésem kezdete nagyjából 5 évvel ez elöttre tehető. Akkor kezdetem el ugyanis olyan pozícióban dolgozni, ahol rengeteg interjú alannyal találkoztam, potenciális partnerekkel tárgyaltam és egyre többet kellett nyilvánosan képviselnem a cégem. Ekkor kezdtem el önszorgalomból belemerülni a stílusokba, szabásokba, arányokba, színekbe…mindenbe, ami a megfelelő öltözködéshez szükséges.

A színelméletről volt már némi fogalmam, de csak nagyjából 2015-ben kezdett el igazán érdekelni a dolog. Rengeteget kezdtem olvasni a témában, millió egymással teljesen ellentétes dolgot találtam. Vacilláltam a ősz és tél között, de aztán csak kikötöttem annál, hogy én deep winter vagyok. Bár akkor, a cikkek alapján az egész színelméletet még nem értettem.

Aztán az első iskolarendszerű stylist képzésemen, a Centrál médiánál találkoztam először Pirityi Évával. Megerősített, hogy én bizony sötét tél vagyok. Később a Mod’art-ban meg is tanultam a színtanácsadást Évától.

Sajnos vannak olyan színtanácsadók, akik tévesen a barna szemű tél típusokat szinte automatikusan ide sorolják. Többször találkoztam már olyan, sötét télnek mondott, valójában fehérebb bőrű hideg téllel, akit a barna szeme miatt simán meggyőzött a színtanácsadó, hogy sötét tél típus.
De ha nincs meg a bőr sárgássága és mélysége, akkor akármilyen barna lehet valaki szeme, nem a sötét tél színarányok és színkombinációk lesznek a legelőnyösebbek számára, és nem lesz olyan harmónikus a sok sötét szín együtt, kell bele a világos is. Persze, nem olyan nagy a különbség, da ha egyszer az ember elmegy egy tanácsadóhoz, akkor az legyen már pontos!

Anne Hathaway hideg tél, Monica Bellucci sötét tél. A képen viszonylag jól kijön a bőrtónusuk közti különbség. A söt tél is tűnhet hófehérnek, de összehasonlítva egy hideg téllel, látni fogjuk, hogy másféle a fehérsége.

A másik nagyon gyakori eset a sötét telekkel kapcsolatban az, amikor ősznek nézik őket. Bőrük kreolossága, sárgássága miatt még nagynevű, de gyatra elméleti alapokkal rendelkező stílustanácsadók is sokszor bedőlnek ennek a típusnak. Az ősz színei melegek és törtek – például a barnák, narancsok, keki és a bézs.
A meleg színek még inkább kiemelik a bőrük sárgaságát, és fáradtabbnak, nyúzottabbnak mutatják a sötét teleket. Semmiképp sem mutat majd olyan jól bennük, mint a hideg, erős színekben!

Nem kell túl messzire mennünk, hogy sok-sok sötét téllel találkozzunk: az olaszok nagy része például ebbe a típusba tartozik. Az európai latinok (spanyolok, portugálok, olaszok) nagy része tél színtípus, míg a dél-amerikai latinok nagy része ősz típus. 

A sötét tél típusnak a hideg, élénk, de sötét színek állnak a legjobban. Ez a típus hordja igazán természetesen a feketét, és a ruhatárát is jó, ha sötét színekre alapozza. Minden tél színt hordhat, de leginkább akkor néz ki jól, ha elég sötétség van az öltözködésében.

Ennek a típusnak a szeme mindig sötét: barna vagy már-már fekete, sosem zöldesbarna. A haja akkor igazán előnyös, ha sötét színű.
A bőrszíne a legárulkodóbb a sötét télnek: soha nem hófehérke típus! A bőrének mindig van egy sárgás, olivás, kreolos beütése. Lehet akár fekete bőrű vagy ázsiai is.

A bal oldalon a sötét tél America Ferrara. A jobb oldalon a sötét ősz Eva Longoria. Érdemes megfigyelni a bőrtónusukat: Eva bőre ősz típusként sokkal aranyosabb, bronzosabb, barnább. Képen a vaku miatt sokkal inkább ki tud jönni a különbség, mint szabad szemmel!

Gyakran jellemző erre a típusra, hogy a bőre mély tónusa miatt a szem környéki karikái nagyon látványosak. Számomra is az elhagyhatatlan sminkszer a szemkörnyékre való világosító krémem (irrizáló-világosító szemcsékkel és fényvédővel) és egy, bőrszínemhez illő jó korrektor. Ha enélkül indulok el otthonról, biztosan kapok egy-két udvarias megjegyzést arra vonatkozóan, milyen kimerültnek tűnök. Még 8 óra nyugodt alvás után is!

Na, ilyen amikor a sötét tél fáradt. Imádom Gal Gadot színésznőt, bal oldalon őt láthatod. Nem csak okos és szép, de még a karikáit sem fél megmutatni. Úgy döntöttem, én is megmutatom. 10 óra alvás után a jobb oldalon látott állapotot tudom produkálni. 🙂

Ha már sminkről van szó, a sötét télnek nagyon-nagyon jót tesz, ha van rajta rúzs. A sötét tél a legsötétebb, legdurvább színeket is jól tudja hordani a száján, sőt: ha természetesen világos marad a szája, elveszik az arcán a kontraszt.
Bármi jóhet, ami erős: hideg piros, mélybordó, mélylila, sötétvörös, burgundi.

Szóval ezért láttok rajtam a képek nagy részén erős, sötét szájszíneket. Akárhova megyek, biztosan van a neszeszeremben egy brutálsötét rúzs. Igaz, így egy életen át tartó fogellenőrzésre vagyok ítélve – mert sehogy nem lehet megúszni, hogy rúzs kerüljön a fogadra. De én mondom, megéri!

És akkor jöjjön pár kép rólam, igazi sötét télnek való szájszínekkel.
Alul találsz leírást, ott leírom a képen viselt márkát és az árnyalatot. De a képekre rákattintva is eljutsz a megfelelő szájszínező oldalára.
Vigyázat, nem fogom vissza magam a szelfiken. Én szóltam! 😀

Na, ez viszonylag oké selfie. Nem sok ilyen lesz a sorban! 😀
Rúzs: Clinique matt Icon Pop
Szeretem ezt a rúzst, matt, de nagyon jól ápol, ráadásul még tartós is.

“Winter is coming!”
A kép akkortájt készült az Ikeában, amikor a Trónok harca jelmeztervezője elárulta, Ikeás szőnyeget használt a jelmezekhez.
Rúzs: MAC Vamplify lip gloss Modern Drama árnyalat

A szelfi eredeti céljára nem emlékszem, de ez még az egyik azok közül, amelyiken nem grimaszolok túlzottan…:D
Rúzs: Pat Mcgrath Mattetrance rúzs, Mcneamy árnyalat

Nem tudom mi visz rá az állandó grimaszolásra, de alig van rendes szelfi a telefonomban!
Rúzs: Dose of Colors Brick folyékony matt rúzs

képek: allure.com, vouge.com, pinterest.co.uk, pinterest.se, graphis.com, deadline.com, saját