A Pantone az ultraibolya színt választotta meg a 2018-as év színének. Minden évben a társaság kiválaszt egy színt, amellyel az adott év hangulatát szeretnék meghatározni, és a divat számára ajánlot színnek kiáltják ki.

Mi is ez az ‘év színe’ dolog?

A divat a trendekről és a megújulásról szól, és ezzel együtt természetesen arról, hogy téged vásárlásra ösztönözzön. Biztosítva azt, hogy minden évben mást és mást láss a boltokban és mindenképpen vegyél is valamit, félévente más színeket határoz meg divatszínként egy arra összehívott társaság.

Ezek a színek a legtöbb tervező kollekciójában megtalálhatóak valamilyen formában, akiket másolva a Zara és a H&M (és a többi, jellemzően plázás üzlet) nemsokára szállítja is neked az elérhető árú darabokat. Az egységesen meghatározott divatszín-paletta biztosítja azt, hogy a különböző boltokban kapható darabok némiképp kombinálhatóak legyenek egymással.

Ezekből a dívatszínekből emel ki egyet a Pantone minden évben, és kreál köré kedves kis történetet, miért is azt választotta.

Ultra ibolya vagy ultra viola?

Az idei év színe a hideg hőhatású ultra viola, magyarul ultraibolya szín, amely a Pantone szerint bonyolultságával, inspiráló hatásával beleillik a 2018-as év hangulatába. A végtelent, az űrt szimbolizálja, kreatív folyamatok elindítója és művészi hatásával formálja az emberek szemléletét. Akármit is jelentsen ez.

Az egészen biztos, hogy Prince Purple Rain cimű, vagy Jimi Hendrix Purple Haze című száma is hatással volt a Pantone választására.

pronce_purple_today_com_1.jpg

De kinek is ajánlott ez a szín?

Az ultraibolya árnyalat a lilák közt is egy szélsőséges szín: erős, élénk és meghatározó. Tél típusoknak alkalmas igazán, nyár típusoknak, akik világosabbak és törtebbek, kicsit szürkés, kevésbé élénk árnyalata előnyös.

Kedves Tavasz és Ősz típusok, kérlek benneteket, ne dőljetek be a “mindenkinek van egy jó lilája” szövegnek. Nem kell ez a szín nektek az arcotok közelében!

Mivel az ultraibolya egy erős és szélsőséges szín, a ruhagyártók sem kapták fel túlzottan. Sok nagy márka kifutójáról is hiányott ez a szín, és ha mostanában benézel egy plázában lévő ruhaboltba, nem jellemző, hogy hegyekben állnának a lila cuccok. Ez nem véletlen: egy ilyen erőteljes, megosztó és kötött színt nem olyan egyszerű kollekciókba kombinálni.
Mutatok pár példát a kifutókról, hogyan használták a lila színt. Érdemes figyelni a színkombinációkra és inspirálódn.

Akkor most viseljem vagy ne viseljem?

Ha tetszik, viseld nyugodtan, azonban érdemes arra figyelned, hogy mennyire illik hozzád. Ha meleg színtípus vagy, hordd kiegészítőként vagy alsórészként. Ha sötétek és erősek a saját színeid és hideg színtípus vagy, az arcod közelében is kísérletezhetsz a színnel!

Egy-egy kiegészítőt kockázat nélkül beszerezhetsz, a fenti galéria képei pedig jó inspirációk lehetnek, hogy is érdemes a lilát kombinálnod.

Ha nem tudod mely színek állnak a legjobban és fogalmad sincs, a lila neked való-e, egy színtanácsadás keretében nálam megtudhatod.
Látogass el a honlapomra, és tudj meg többet a színtípusokról!

web: agihuszka.com
facebook: agihuszkastyle
instagram: agihuszka

képek: vogue.com, pantone.com, amazon.com, amazon.co.uk, fragrantica.com, fragrancex.com