Mesélek az egyik kedvenc színtípusomról.
Petra fodrász és hajstylist, aki saját szalonjában a legjobb minőségű anyagokkal dolgozik, és igazi mestere a különböző fonatoknak. Nagyon is tisztában van azzal, hogy ugyanaz a hajszín milyen jól tud mutatni valakin, ami máson borzasztóan idegen.

Nagyon kíváncsi volt a színtanácsadás eredményére, mivel egy ideje a természetes barna haját világosítja. És bár jól áll neki és szereti is a szőke fürtjeit, nem tudta megfogalmazni, miért is van ez. Ruhatára egy ideje szinte csak világos darabokból állt, de sokféle árnyalat és hideg-meleg színek is megtalálhatóak voltak benne. Ezzel együtt nem volt igazán elégedett a ruhatárával. Szerette volna, ha tudatosabban tud válogatni a ruhák közt is, és a hajszínválasztása is megerősítést kapna.

Petra világos tavasz típus lett, más néven tavasz-nyár. Ez egy meleg színtípus, de egyben élénk és világos is. A tavasz típusokra mind jellemző, hogy nem állnak nekik jól a szürkék és a szürkébe hajló árnyalatok – maguk is elszürkülnek tőle.

Ők azok, akik prímán tudják hordani a lazac és korall színeket, a meleg vízkékeket és a meleg borsó- és rügyzöldeket. Pirosokból a narancsaba hajló árnyalatok, a sárgák közül a meleg napsárga is szépen mutat rajtuk. Ideális fehér színük a melegebb, vajas árnyalat. A hófehér és a fekete túl szürkévé, komorrá teszi őket.

A tavasz típusok szeme mindig élénk. Lehet bármilyen színű: zöld, kék és barna is. A bőrük mindig meleg tónusú, inkább barackosra pirulnak, mint rózsaszínre. Bármilyen lazacos, korallos, barackos szín jól áll nekik, és kiemeli a szemük színét.
A hajuk lehet szőke, barna vagy vörös is. Szerencsések, mert a haj szőkítésével nehezen elkerülhető sárgulás nekik baromi jól tud állni.

Ebbe a típusba tartozik például Jennifer Aniston, Dakota Fanning (aki ezen a képen elég ijesztően fehér, de a narancsos piros rúzs árulkodik) Kate Hudson vagy Brad Pitt is. A tavaszok bőre általában kevésbé áttetsző, mint a hideg (nyár vagy tél) színtípusoké. És bár lehetnek fehér bőrűek, de ha nap éri őket, a kezdeti leégés után sokkal könnyebben lesz aranyos-méz színű a bőrük, mint bármelyik hideg típusnak.

Magyarországon a legtöbb ember tél vagy nyár, azaz hideg színtípusba tartozik. Őket követik a tavaszok, a legkevesebb pedig az ősz típusokból van.
Sok tavasz típus nehezen és bátortalanul nyúl az élénk, meleg színekhez, pedig általában érzik hogy ez az ő irányuk. A színtanácsadás valóságos felüdülés tud nekik lenni. Könnyű ugyanis a feketékhez és szürkékhez nyúlni, de ezek a tavasz típusokat teljesen elszürkítik. Viszont az ember könnyebben nyúl a ‘megszokott’ színekhez, és nehezebben vesz le élénkebb darabot a polcokról, így sokszor a tavaszok szekrénye is tele szürkével.

Többször hallottam tavasz típusok szájából, hogy: “Mégsem gondoltam rosszul, hogy ez jól áll nekem!”. A színtanácsadás után pedig bátran és boldogan küldik nekem a nekik való színű ruhákról vagy sminkekről készült képeket. Én pedig olyankor nagyon örülök! 🙂