Mik azok a színtípusok és miért hasznos számodra, ha ismered a neked legelőnyösebb színárnyalatokat? Hogyan zajlik egy színtanácsadás? Ebben a cikkben választ kapsz minden kérdésre.
Az elmélet alapjai
A színtipus-elmélet meglkotás egy svájci expresszionista festő, Johannes Itten érdemes. Megfigyelte, hogy tanítványai előszeretettel használnak szabad stílusgyakorlatokon olyan szíenket, amelyek egészen hasonlóak a saját, természetes színeikhez.
Minden ember rendelkezik ugyanis egy természetes színpalettával, amelyet leginkább a szem színe és a bőr tónusa határoz meg. Azok a színek fognak rajtunk a legjobban mutatni, amelyek tulajdonságaikban hasonlóak a természetes színeinkhez.
Ez nem azt jelenti, hogy a bőr- és szemszínedhez hasonló színeket kell hordanod. Hanem hasonlóan meleg vagy hideg, sötét vagy világos, élénk vagy tört színeket érdemes viselned, mint a saját tulajdonságaid, mert ezek mellett mutatja az arcod a legjobb formáját.
A színeknek több tulajdonsága van: egy egyik a hőérzet. Vannak meleg és hideg színek.
A másik fontos a telítettség: vannak élénk, azaz színnek telített, és tört, azaz telítetlen színek.
a harmadik, számunkra fontos tuljadonság a világosság és a sötétség.
Ezek kombinációja adja ki a színek árnyalatát. A saját alapszíneid, a saját kontrasztod megmutatja, mi illik hozzád.

A színtípusod nem azt határozza meg, hogy egy alapszínt – például a kéket, pirosat, sárgát – hordhatsz-e. Hanem megmutatja neked pontosan, hogy ezeknek a színeknek milyen árnyalatát érdemes választanod. 

Mi hasznod lesz abból, ha ismered a színtípusod?
Nem kell annyit gondolkodnod és dolgoznod a kinézeteden, mert a saját színeidet hordva harmónikusabbnak, önazonosabbnak lát a környezted. Hitelesebbnek tűnsz az üzleti életben, és sokkal inkább önmagadat látod majd a tükörben, nem pedig a ruhát, amit magadra vettél.

Arról nem is beszélve, hogy a saját színeid nem csak veled, hanem egymással is harmonizálnak. Így ha a ruhatárad a saját színeidből áll, minden kombinálhatóvá válik mindennel!

Időt spórolsz: nem kell annyi időt és energiát vásárlással töltened, ha tudod, milyen színeket keresel. Sokkal célzottabbá és hatékonyabbá válik a vásárlásod.

A számodra előnytelelens színektől fáradt, fakó, beteges, szürkés, vagy éppen túl sárga lesz az arcszíned. Jellemzően ha rossz színeket vislesz, megkérdezik, hogy minden rendben van-e veled, nem érzed-e magad rosszul, nem vagy-e fáradt. Míg a jó színekben csak bókolnak. A ruha színe legalább olyan fontos mint a szabása és mérete, ha jól szeretnél kinézni!
Mi történik egy színtanácsadáson?
A színtanácsadást nappli fényben végezzük, az arcod előtt egy tükörrel, a haj letakarásával, smink nélkül – már ha hordsz. Az arcod közelében kipróbálunk mintegy 100 darab színt, színes kendők formájában. Te magad is látni fogod, hogyan változik meg az arcod a különböző színek hatására. Ha végginéztük az összes kendőt, levonjuk és a konklíziót, és meghatározzuk a színtípusod.
Fontos, hogy színtanácsadóként nem csak én látom a változást, hanem a megfelelő technika alkalmazásával te is.

Az tanácsadás ideje 1,5-2 óra, amely elegendő időt hagy nekünk arra, hogy átbeszéljünk mindent a színtipusodról. 

Színtanácsadásra vonatkozó szolgáltatásom itt találod.