Mik azok a színtípusok és miért hasznos számodra, ha ismered a neked legelőnyösebb színárnyalatokat? Hogyan zajlik egy színtanácsadás? Ebben a cikkben választ kapsz minden kérdésre.
Az elmélet alapjai

A színtipus-elmélet meglkotás egy svájci expresszionista festő érdeme. A színtípus.elmélet alapját az adja, hogy a színek, tónusok között harmónia van, az ember pedig tudtat alatt tökéletesen érzékeli ezt a harmóniát, és reagál rá. Nem váletlen szeretnek soka múzeumokba járni: a jó festők nem csak a technikájukkal, hanem kivételes színlátásukkal is kiemelkedtek a többiek közül.
Ez a harmónia rajtunk, embereken is megtalálható.  Minden ember rendelkezik ugyanis egy természetes színpalettával, amelyet a bőr tónusa határoz meg. Minden embernek van egy egyedi melanin-egyensúlya, amely kétféle, egy hideg és egy meleg tónusú melanin arányának eredménye.
Azok a színek fognak rajtunk a legjobban mutatni, amelyek tulajdonságaikban hasonlóak a természetes színeinkhez, tónusunkhoz.

Ez nem azt jelenti, hogy a bőr-, szem- vagy hajszínedhez hasonló színeket kell hordanod. Hanem hasonlóan meleg vagy hideg, élénk vagy tört színeket érdemes viselned, mint a saját tulajdonságaid, mert ezek mellett mutatja az arcod a legjobb formáját.

A színeknek több tulajdonsága van: egy egyik a hőérzet, ez alapján megkülömböztethetjük meleg és hideg színeket.
A másik fontos a telítettség: vannak élénk, azaz színnel telített színek, melyet leginkább erős és tiszta színként érzékelünk. Emellett a tört, azaz telítetlen színek sokkal erőtlenebbek, mosottabbak, szürkésebbek.
A harmadik, számunkra fontos tulajdonság a világosság és a sötétség.
Ezek kombinációja adja ki a színek árnyalatát. A saját alapszíneid – a bőrtónusod pigmentegyensúlya, típusa, és a saját kontrasztod megmutatja, mi illik hozzád.

A színtípusod nem azt határozza meg, hogy egy alapszínt – például a kéket, pirosat, sárgát – hordhatsz-e. Hanem megmutatja neked pontosan, hogy ezeknek a színeknek milyen árnyalatát érdemes választanod.  
Mindenkinek van kéke, pirosa, srágája és zöldje, de nem mindegy, milyen árnyalatuk!

Mi hasznod lesz abból, ha ismered a színtípusod?
Nem kell annyit gondolkodnod és dolgoznod a kinézeteden, mert a saját színeidet hordva harmónikusabbnak, önazonosabbnak lát a környezted. Hitelesebbnek tűnsz az üzleti életben, és sokkal inkább önmagadat látod majd a tükörben, nem pedig a ruhát, amit magadra vettél. Arról nem is beszélve, hogy a saját színeid nem csak veled, hanem egymással is harmonizálnak. Így ha a ruhatárad a saját színeidből áll, minden kombinálhatóvá válik mindennel:

Időt spórolsz: nem kell annyi időt és energiát vásárlással töltened, ha tudod, milyen színeket keresel. Sokkal célzottabbá és hatékonyabbá válik a vásárlásod.

A számodra előnytelelens színektől fáradt, kevésbé kipihent, karcosabb lehet az arcod. Jellemzően ha rossz színeket vislesz, megkérdezik, hogy minden rendben van-e veled, nem érzed-e magad rosszul, nem vagy-e fáradt. Míg a jó színek önmagukban is képesek feldobni, smink és minden egyéb sallang nélkül kipihentnek, frissnek tudnak mutatni.  A ruha színe legalább olyan fontos mint a szabása és mérete, ha jól szeretnél kinézni!
Mi történik egy színtanácsadáson?
A színtanácsadást nappli fényben végezzük, az arcod előtt egy tükörrel, a haj letakarásával, smink nélkül – már ha hordsz. Az arcod közelében kipróbálunk rengeteg színtt, színes kendők formájában. Te magad is látni fogod, hogyan változik meg az arcod a különböző színek hatására. Ha kellő mennyiségű színt láttunk rajtad, levonjuk és a konklíziót, és meghatározzuk a színtípusod.
Fontos, hogy színtanácsadás lényege, hogy ne  csak én lássam a változást, hanem a megfelelő technika alkalmazásával te is.
Az én célom az, hogy ne én mondjam meg neked, miben nézel ki jobban, hanem te magad lásd meg. Hidd el, megfelelő technikával bárkivel meg lehet láttatni a lényeget!

Az egyéni tanácsadás ideje 1,5-2 óra, amely elegendő időt hagy nekünk arra, hogy átbeszéljünk mindent a színtipusodról.
Színtanácsadásra vonatkozó szolgáltatásom itt találod.